H θεατρική ιστορία της επιτυχίας της Φίνος Φιλμ «Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο»

Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς

Την κωμωδία «Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο» (Φίνος Φιλμ) που παρουσιάστηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 1959 και προβάλλεται συχνά πυκνά στην τηλεόραση την έχουμε όλοι συνδέσει με τον Αλέκο Σακελλάριο που την έγραψε και τη σκηνοθέτησε, τον Μάνο Χατζιδάκι που έγραψε τη μουσική και τους πρωταγωνιστές της, δηλαδή την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δ. Παπαμιχαήλ αλλά και τους Δ. Παπαγιαννόπουλο, Χρ. Τσαγανέα, Ορέστη Μακρή, Μαρίκα Κρεβατά, Γιώργο Γαβριηλίδη, Αννα Μαντζουράνη, Μπέμπη Κούλα κ.ά. Ο γοητευτικός καθηγητής της Φιλολογίας Πάνος Φλωράς θα προσληφθεί δοκιμαστικά σε ένα ιδιωτικό Κολέγιο Θηλέων, με κακομαθημένες μαθήτριες της υψηλής κοινωνίας, που κάνουν τη ζωή δύσκολη στους καθηγητές τους. Μία εξ αυτών βρίσκει το δάσκαλό της (και τον έρωτα) στο πρόσωπο του νέου και φτωχού φιλολόγου.
Ωστόσο, δεν είναι γνωστό ότι το έργο αυτό του Αλέκου Σακελλάριου πρωτοπαρουσιάστηκε στο θέατρο «Κυβέλη» το 1944 με μουσική του Μενέλαου Θεοφανίδη. Ο τελευταίος είναι ο άνθρωπος που έγραψε μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Σοφίας Βέμπο («Ο άνθρωπός μου», «Σ’ αγαπώ και μ’ αρέσει η ζωή», «Κάποιος-κάπου-κάποτε»), της Ρένας Βλαχοπούλου («Ομόνοια Πλας», «Σατράπη μου», «Κάνε μου τέτοια», «Καλημέρα ζωή»), της Στέλλας Γκρέκα («Πάμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα») και άλλων ερμηνευτών.
Στη θέση της Αλίκης Βουγιουκλάκη ήταν η Μαρία Καλουτά και τον ρόλο του Δ. Παπαμιχαήλ είχε ο Κώστας Μανιατάκης. Ο Φιλιππίδης έκανε τον ιδιότυπο γυμνασιάρχη με το «βεβαίως-βεβαίως», το οποίο από τους κριτικούς της εποχής θεωρήθηκε αποτυχημένο! Στη θεατρική παράσταση εμφανίζονταν ακόμη, οι Γιάννης Αποστολίδης, Θηβαίος, Μπέμπα Δόξα, Κορνηλία Βλαχοπούλου, Λιλή Λις, Ζαφειρίνη Γκιουζέπε κ.ά. Ο μόνος που έπαιξε τον ίδιο ρόλο και στις δύο περιπτώσεις ήταν ο Ορέστης Μακρής!

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.