Τα εγκαίνια της έκθεσης «Σύγχρονη Τσέχικη Χαρακτική»

Στην κατάμεστη αίθουσα του εκθεσιακού χώρου του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών – Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία τελέστηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης «Σύγχρονη Τσέχικη Χαρακτική», που σηματοδοτεί την έναρξη συνεργασίας του Μουσείου μας με το Μουσείο της Πόλεως της Πράγας. Πλήθος κόσμου είχε την ευκαιρία να θαυμάσει μοναδικά έργα της τσέχικης τέχνης 11 καταξιωμένων Τσέχων χαρακτών, του Jiří Anderle, του Mikoláš Axmann, του Adolf Born, του Ladislav Čepelák, του Jaroslav Králík, της Alena Kučerová, του Eduard Ovčáček, της Květa Pacovská, του Lubomír Přibyl, του Jiří Šalamoun και του Vratislav Ševčík.
Η έκθεση, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χαρακτικής και Εκτύπωσης της Αθήνας και διοργανώνεται από την Πρεσβεία της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθήνα σε συνεργασία με το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία και το σωματείο πολιτών Inter-Kontakt-Grafik – Τσεχική Δημοκρατία, φιλοδοξεί να φέρει σε επαφή τον επισκέπτη με την τσέχικη χαρακτική δημιουργία που αναπτύχθηκε στο μεταίχμιο του 19ου και του 20ού αιώνα, έφτασε σε ευρωπαϊκό επίπεδο πριν από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, γνώρισε μία από τις καλύτερες στιγμές τη δεκαετία του ΄50, για να βιώσει την καλλιτεχνική ερήμωση που επέβαλαν οι κοινωνικές αλλαγές μετά τη Βελούδινη Επανάσταση του 1989, κατορθώνοντας όμως να ανασυγκροτηθεί και να υπερασπιστεί τις δημιουργικές της θέσεις.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι πρέσβεις Mr. Andres Talvik, Mr. Jorge Alejandro Mastropietro, Mr. Charles Sheehan, Mr. Ivars Pundurs, Mr. Alfonsas Iadintas, Mr. Sashko Stefkov, Dr. Ján Voderadsky ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο κ. Αντώνιος Βογιατζής, Πρόεδρος του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών – Ιδρύματος Βούρου Ευταξία, και η κ. Αγλαϊα Αρχοντίδου -Αργύρη, Διευθύντρια του Μουσείου.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι είχαν τη χαρά να γευτούν μπίρα Πράγας στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου, προσφορά της Πρεσβείας της Τσεχίας.
Xαιρετισμός του Πρόεδρου κ. Αντωνίου Βογιατζή:
«Aνοίγει σήμερα στο Μουσείο μας η έκθεση Σύγχρονη Τσέχικη Χαρακτική με έξοχα έργα σπουδαίων Τσέχων καλλιτεχνών, που θα τα απολαύσουμε σε λίγο, ενώ οι Αθηναίοι και οι επισκέπτες του Κλεινού Άστεως θα έχουν την ευκαιρία να τα θαυμάσουν μέχρι και την 4η Νοεμβρίου. Για την έκθεση καθ’ εαυτή και τα εκθέματα θα μας μιλήσει σε λίγο, διεξοδικώτερα, η Διευθύντρια του Μουσείου μας, κ. Αγλαΐα Αρχοντίδου-Αργύρη.
Το Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών χαίρει για την εγκαινιαζομένη σήμερα έκθεση διττώς: Πρώτον, διότι δίδεται η ευκαιρία στους κατοίκους και επισκέπτες της Πόλεώς μας να γνωρίσουν υπέροχα δημιουργήματα της Τσεχικής Χαρακτικής και έτσι, με τον καλλίτερο ίσως τρόπο, να έλθουν σε επαφή με την εν γένει λαμπρή Τέχνη της φίλης Χώρας. Δεύτερον, διότι η διοργάνωση της εκθέσεως αυτής αποτελεί το έναυσμα στενής συνεργασίας του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών με το Μουσείο της Πόλεως της Πράγας. Αν η Πόλις της Παλλάδος είναι ίσως η ιστορικώτερη Πόλις της Ευρώπης, η Πράγα είναι σίγουρα η ομορφότερη, το καλλίτερο κόσμημά της. Ήδη έχομε έλθει σε επαφή με τη Διευθύντρια του Μουσείου της Πράγας κ. Zuzana Strnadová και πιστεύω ειλικρινώς ότι η συνεργασία των δύο Μουσείων θα συμβάλει στην ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο αυτών σπουδαίων πόλεων της Ευρώπης.
Και για τα δύο αυτά θέματα καθοριστική η συμβολή της ΑΕ της Πρέσβειρας της Τσεχίας στη Χώρα μας, κ. Χάνα Σεφτσικοβά και η άψογη συνεργασία τής επί κεφαλής του Μορφωτικού Τμήματος της Πρεσβείας της Τσεχίας, Δρος Beata Lejtnarová με την κ. Αγλαΐα Αρχοντίδου-Αργύρη. Παρακαλώ, δεχθήτε τις εγκάρδιες ευχαριστίες του Μουσείου μας και του ομιλούντος».

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 4 Νοεμβρίου 2012.
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 09:00 – 16:00
Σάββατο, Κυριακή: 10:00 – 15:00
Τρίτη: Κλειστά
Είσοδος για το κοινό: Ελεύθερη.

Δείτε εικόνες από τα εγκαίνια:

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.