Τα ξενοδοχεία στις πλατείες Συντάγματος και Ομονοίας στα τέλη του 19ου αιώνα

Το  περίφημο ξενοδοχείο της «Μεγάλης Βρετανίας» στο Σύνταγμα.

Το περίφημο ξενοδοχείο της «Μεγάλης Βρετανίας» στο Σύνταγμα.

του Ελευθερίου Γ. Σκιαδά.

H Αθήνα στα τέλη του 19oυ αιώνα διέθετε πολλά ξενοδοχεία, διαιρεμένα σε δύο κατηγορίες. Τα ξενοδοχεία για τον απλό λαό, κυρίως τους εκατοντάδες επαρχιώτες που επισκέπτονταν την πρωτεύουσα και βρίσκονταν γύρω από την πλατεία Ομονοίας, και τα πολυτελείας, που ήταν έξι και βρίσκονταν γύρω από την πλατεία Συντάγματος. Πρώτο, βεβαίως κατατασσόταν το γνωστό ξενοδοχείο της «Μεγάλης Βρετανίας», ενώ δεύτερο κατατασσόταν το «Grand Hôtel d’ Angletterre» (Μέγα Ξενοδοχείον της Αγγλίας) με πρόσοψη επίσης προς την πλατεία Συντάγματος, στη συμβολή της με την οδό Ερμού. Στην απέναντι πλευρά, στη γωνία της πλατείας με την οδό Σταδίου, βρισκόταν το Grand Hotel ενώ στη συμβολή της με την οδό Φιλελλήνων το τέταρτο και μεγαλύτερο ξενοδοχείο, το «Hôtel des étrangers» (Ξενοδοχείο των Ξένων), με θέα προς τον Κήπο της Πλατείας Συντάγματος. Με πρόσοψη προς την οδό Σταδίου, μπροστά από τα Ανάκτορα, βρισκόταν το πέμπτο ξενοδοχείο, το περίφημο για τα σκάνδαλα που «στέγασε» «Ηotel Minerva»… To έκτο από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία, το «Hôtel d’ Athènes», βρισκόταν στη συμβολή των οδών Σταδίου και Κοραή, μπροστά από το Υπουργείο Οικονομικών.
Τα πιο γνωστά ξενοδοχεία της Πλατείας Ομονοίας την ίδια εποχή ήταν τρία: Το « Hôtel de Marseille» (ξενοδοχείον Μασσαλίας), το Ξενοδοχείο «Μέγας Αλέξανδρος», και το «Μπάγκειον». Ωστόσο, τα ξενοδοχεία ήταν γνωστά και για τα εστιατόριά τους.

Διαφήμιση του ξενοδοχείου «Μέγας Αλέξανδρος» στην Πλατεία Ομονοίας.

Διαφήμιση του ξενοδοχείου «Μέγας Αλέξανδρος» στην Πλατεία Ομονοίας.

Στην ωραία αίθουσα του ξενοδοχείου «Μινέρβα» ο επισκέπτης μπορούσε να πάρει το γεύμα του και να απολαύσει τα εγχώρια κρασιά, κυρίως δε τα ονομάστα «Πλαγιές του Παρνασσού» και του Μαραθώνα. Εστιατόρια ξενοδοχείων διαφημιζόμενα ήταν ακόμη εκείνο του ξενοδοχείου «Βικτώρια», στις αρχές της οδού Ερμού που θεωρούνταν το παλαιότερο της Αττικής, καθώς και τoυ «Hôtel d’ Athènes, το οποίο είχε υψηλές τιμές και σύχναζαν πολλοί Γερμανοί. Επίσης ονομαστό ήταν και του «Saint George», το οποίο βρισκόταν στην οδό Σταδίου.

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.