Ριχάρδος Ρεμανδάς Ένας «μπέης» αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας

του Ελευθερίου Γ. Σκιαδά.

Ένας κοσμοπολίτης Μπέης, ο επιφανής ομογενής εξ Αιγύπτου Ριχάρδος Ρεμανδάς (ή Ρεμαντάς) (1882-1966), αναλάμβανε την αρχηγία της Ελληνικής Αστυνομίας πριν από 80 χρόνια (1931), προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις. Ως γνωστόν, ο τίτλος μπέης αποδιδόταν σε ανώτερους αξιωματούχους και σε ξένους, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, και ο Ρεμανδάς τον απέκτησε λόγω των υψηλών θέσεων που κατείχε στην αιγυπτιακή Αστυνομία. Προσωπικός φίλος του Βενιζέλου, επιλέχθηκε στη θέση του αρχηγού της Αστυνομίας σε μία ιδιαίτερα τεταμένη περίοδο, λόγω οικονομικής κρίσης.

Τα λαϊκά έντυπα της εποχής εκμεταλλεύτηκαν την περίσταση και προέβαλαν το θέμα με τρόπο πιπεράτο και προκλητικό, αδικώντας έτσι τον σπουδαίο αυτό Έλληνα. Ο ίδιος είχε γεννηθεί στην Αλεξάνδρεια, ο πατέρας του καταγόταν από την Κέρκυρα και ήταν εγγονός του αρχηγού της Αστυνομίας των Ιονίων Νήσων. Αλλά και η μητέρα του ήταν αγγλικής καταγωγής και απόγονος ενός εκ των ιδρυτών της αγγλικής Αστυνομίας. Ο Ρ. Ρεμανδάς σπούδασε στην Κωνσταντινούπολη και στο Λονδίνο και υπηρέτησε σε όλες σχεδόν τις βαθμίδες του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών. Ηγήθηκε της αστυνομίας και της δημόσιας ασφάλειας της Αιγύπτου επί μία δεκαετία και κλήθηκε στην Ελλάδα προκειμένου να ενισχύσει τις προσπάθειες για την ανάπτυξη της Αστυνομίας Πόλεων.

Ισχυρή προσωπικότητα και με διεθνή εμβέλεια, συνεργάστηκε στενά με τρεις πρωθυπουργούς, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Αχμέτ Ζίουερ Πασά της Αιγύπτου και τον Ισμέτ Ινονού της Τουρκίας, ενώ υπήρξε από τους πρωτεργάτες της ισχυρότατης ελληνικής κοινότητας Αλεξανδρείας. Στην Ελλάδα παρέμεινε μικρό χρονικό διάστημα αναδιοργανώνοντας την Αστυνομία Πόλεων αλλά και τις φυλακές, θέμα στο οποίο έδειχνε ιδιαίτερη ευαισθησία. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου διετέλεσε αρχηγός της Παθητικής Αεράμυνας της Αιγύπτου και υπήρξε ο σύνδεσμος μεταξύ της ελληνικής και της βρετανικής κυβερνήσεως.

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.